Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη προκαλείται από μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • -φούσκωμα
  • διάρροια
  • αέρια
  • δυσκοιλιότητα 
  • ναυτία
  • κούραση
  • έλκη στο στόμα 
  • ξαφνική απώλεια βάρους
  • αναιμία
  • οστεοπόρωση

 

Αφού διαγνωστεί, η θεραπεία της είναι η τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Η ερπητοειδής δερματίτιδα είναι η δερματική εκδήλωση της κοιλιοκάκης.

Υπολογίζεται ότι ένας στους 100 ανθρώπους στην Ευρώπη έχει κοιλιοκάκη, αλλά μόνο το 36% αυτών έχουν διαγνωστεί. Εκτιμάται ότι υπάρχουν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη αλλά δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπια έως σοβαρά. Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • συχνές εξάρσεις διάρροιας ή μαλακά κόπρανα
  • ναυτία, αίσθημα ασθένειας και εμετός
  • πόνος και κράμπες στο στομάχι 
  • πολλά αέρια και φούσκωμα – συνεχής κόπωση
  • αναιμία (θα σας το πουν μετά από εξέταση αίματος) 
  • απώλεια βάρους (αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις) 
  • τακτικά έλκη στο στόμα (άφθες) 
  • δυσκοιλιότητα ή σκληρά κόπρανα
  • εξάνθημα (ερπητοειδής δερματίτιδα, η δερματική εκδήλωση της κοιλιοκάκης).

 

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μπορείτε να κάνετε το τεστ συμπτωμάτων σαν μια πρώτη αξιολόγηση και στη συνέχεια ανάλογα τα αποτελέσματα να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό.

Στα μωρά, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά την εισαγωγή δημητριακών που περιέχουν γλουτένη στη διατροφή τους.

Συμπτώματα στα μωρά περιλαμβάνουν:

– φουσκωμένη κοιλιά

– ευερεθιστότητα

– διάρροια και άλλα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος

– καθυστέρηση ανάπτυξης ή αλλαγή στο πρότυπο ανάπτυξης

Μάθετε περισσότερα για την κοιλιοκάκη στα παιδιά εδώ.

Η πρώτη εξέταση για την κοιλιοκάκη είναι μια εξέταση αίματος που γίνεται από τον γιατρό σας και αναζητά αντισώματα που παράγει το σώμα ως απάντηση στην κατανάλωση γλουτένης. Εάν η εξέταση αίματος είναι θετική, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό γαστρεντερολόγο για μια ενδοσκόπηση με βιοψία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μην είναι απαραίτητη η ενδοσκόπηση για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Οι οδηγίες που δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο του 2020 σε απάντηση στην πανδημία Covid-19, συνιστούν ότι μερικοί ενήλικες μπορούν να διαγνωστούν χωρίς βιοψία εάν:

  • – είναι 55 ετών ή νεότεροι
  • δεν χρειάζονται ενδοσκόπηση για να αποκλείσουν άλλη πάθηση
  • έχουν συμπτώματα κοιλιοκάκης – έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων (εάν το IgA tTG είναι τουλάχιστον 10 φορές πάνω από το ανώτατο όριο του φυσιολογικού)
  • και έχουν δεύτερη θετική εξέταση αίματος για αντισώματα (EMA ή IgA tTG εάν δεν είναι διαθέσιμο το EMA).

 

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις εξετάσεις, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Η σύσταση είναι να τρώτε γλουτένη σε περισσότερα από ένα γεύματα κάθε μέρα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν κάνετε εξετάσεις για την κοιλιοκάκη. Μάθετε γιατί πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε γλουτένη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διάγνωσης.

Οι εξετάσεις αίματος αναζητούν αντισώματα που παράγει το σώμα σας όταν τρώτε γλουτένη, επομένως εάν δεν τρώτε γλουτένη, δεν θα παράγετε αντισώματα και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Συνιστάται να τρώτε γλουτένη σε περισσότερα από ένα γεύματα κάθε μέρα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις.

Αν και δεν μπορούμε να προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο ειδικό / γαστρεντερολόγο, προτείνουμε να επιλέγετε νοσοκομεία που έχουν ιατρείο Κοιλιοκάκης ώστε να έχετε πιο ολοκληρωμένη περίθαλψη.

Αυτή τη στιγμή, η κοιλιοκάκη δεν έχει φαρμακευτική θεραπεία. Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης της νόσου είναι η αυστηρή και δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αποφεύγοντας εντελώς τη γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και τα παράγωγά τους, οι πάσχοντες μπορούν να αποτρέψουν τις επιπλοκές της νόσου και να διατηρήσουν την υγεία τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να διεξάγει έρευνες για την κοιλιοκάκη, με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα μπορούσαν στο μέλλον να προσφέρουν επιπλέον προστασία ή ακόμα και να θεραπεύσουν την ασθένεια. Η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις και ενημερώνει τα μέλη της για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο.

Η κοιλιοκάκη δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο σιτάρι. Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή ασθένεια που το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό όταν καταναλώνεται γλουτένη. Αυτό προκαλεί ζημιά στη βλεννογόνο μεμβράνη του εντέρου και σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή.

Η κοιλιοκάκη δεν είναι αλλεργία ή δυσανεξία σε τρόφιμα, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Η αλλεργία στο σιτάρι είναι μια αντίδραση σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, η οποία ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα και συνήθως εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά από την κατανάλωση.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να κληρονομηθεί αλλά όχι με προβλέψιμο τρόπο. Περίπου ένας στους δέκα στενούς συγγενείς ατόμων με κοιλιοκάκη (για παράδειγμα, πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη) θα διατρέχει κίνδυνο κοιλιοκάκης. Επομένως, εάν έχετε κάποιο συγγενή με κοιλιοκάκη, θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τα συμπτώματα και να εξεταστούν.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να αναπτυχθεί και να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή από τον απογαλακτισμό έως αργότερα στη ζωή. Η κοιλιοκάκη διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 50-70 ετών. Η καθυστερημένη διάγνωση είναι συχνή, καθώς η έρευνα της Coeliac UK δείχνει ότι ο μέσος χρόνος για τη διάγνωση είναι 13 χρόνια.

Η αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που διαρκούν αρκετές μέρες, ενώ άλλοι μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. Η ποσότητα της γλουτένης που καταναλώνεται επηρεάζει τον βαθμό της εντερικής ζημιάς και η ατομική σας ευαισθησία στη γλουτένη επηρεάζει τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε ή να μην έχετε. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας διαφέρουν σε τύπο και/ή σοβαρότητα σε σύγκριση με πριν από τη διάγνωση.

Εάν γίνει κάποιο λάθος και καταναλώσετε γλουτένη κατά λάθος, είναι απίθανο να προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά στο έντερο, αν και μπορεί να υποφέρετε από διάρροια, κοιλιακό πόνο ή εμετό, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό. Μπορείτε να πάρετε φάρμακα για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια ή τους πονοκεφάλους σας για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας για περαιτέρω συμβουλές.

Τα μωρά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κοιλιοκάκη θα πρέπει να απογαλακτίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλο παιδί.

Η EEK σας παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες και υποστήριξη για τη διατροφή και την υγεία σας. Ως μέλος, θα έχετε επίσης πρόσβαση σε μια σειρά από αποκλειστικές υπηρεσίες. Μπορείτε να εγγραφείτε online ή να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Η εγκυμοσύνη δεν ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για τις γυναίκες με κοιλιοκάκη από εκείνες χωρίς κοιλιοκάκη, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη και να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου.

Είναι επίσης σημαντικό τα άτομα με κοιλιοκάκη να παρακολουθούνται τακτικά, ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους, όπως η εγκυμοσύνη.

Ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε άτομα με κοιλιοκάκη. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνετε λογικά μέτρα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση με γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση και η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη θεραπεία. Εάν η γλουτένη εισαχθεί ξανά στη διατροφή σε μεταγενέστερο στάδιο, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιδράσει και η βλεννογόνος του εντέρου θα υποστεί ξανά ζημιά.

Αφού αναπτύξετε κοιλιοκάκη, πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση και η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη θεραπεία. Εάν η γλουτένη εισαχθεί ξανά στη διατροφή σε μεταγενέστερο στάδιο, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιδράσει και η βλεννογόνος του εντέρου θα υποστεί ξανά ζημιά.

Αφού αναπτύξετε κοιλιοκάκη, πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής σας.