Στη χώρα μας οι πρώτες διαγνώσεις παιδιών με Κοιλιοκάκη ξεκίνησαν το 1977, στο νοσοκομείο «Παίδων- Αγία Σοφία». Οι πρώτες διαγνώσεις πραγματοποιήθηκαν από την παιδίατρο-γαστρεντερολόγο κυρία Ελευθερία Ρώμα. Έκτοτε, ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της αφορά στη συσπείρωση των πασχόντων. Δυστυχώς ο μικρός αριθμός των διαγνώσεων λειτούργησε ανασταλτικά για την επίτευξη των στόχων. Ωστόσο, ύστερα από χρονικό διάστημα δέκα ετών, το 1987, και κατόπιν κοπιαστικών προσπαθειών της, ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη. Πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας διετέλεσε ο κύριος Πέτρος Πλέσας, με κίνητρο την πάσχουσα κόρη του.

Ο πρώτος στόχος της Ελληνικής Εταιρείας για την Κοιλιοκάκη, ήταν να έρθουν στη χώρα μας κάποια ειδικά σκευάσματα χωρίς γλουτένη προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των πασχόντων. Έτσι λοιπόν, μετά από προσπάθειες πολλών μηνών και πιέσεις στον Ε.Ο.Φ και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησε να διατίθεται στη χώρα μας ένα αλεύρι και ένα κοφτό μακαρόνι χωρίς γλουτένη. Τα προϊόντα αυτά οι πάσχοντες μπορούσαν να τα προμηθευτούν στις κατά τόπους υπηρεσίες του Ε.Ο.Φ κατόπιν παραγγελίας.

Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται από το 1990 και μετά, όπου η εταιρεία NUTRICIA ξεκίνησε να φέρνει μια σειρά προϊόντων χωρίς γλουτένη, όπως αλεύρι, μακαρόνια, μπισκότα και έτσι, χρόνο με το χρόνο, μεγάλωνε η ποικιλία στα συγκεκριμένα σκευάσματα. Η σταδιακή αύξηση του αριθμού των ατόμων σε βάθος χρόνου, στα οποία διαγνώστηκε η ασθένεια της Κοιλιοκάκης στη χώρα μας, οδήγησε αυτομάτως και στην αύξηση του αριθμού των μελών του Συλλόγου.