Ετικέτες Τροφίμων και Σήμανση Χωρίς Γλουτένη

Η κατανόηση των ετικετών τροφίμων είναι κρίσιμη για τη διατήρηση μιας διατροφής χωρίς γλουτένη. Δείτε πώς να διαβάζετε αυτές τις ετικέτες αποτελεσματικά:

 

Σήμανση Χωρίς Γλουτένη

Ο όρος “χωρίς γλουτένη” ρυθμίζεται από τον νόμο. Τα τρόφιμα που φέρουν την ετικέτα “χωρίς γλουτένη” πρέπει να περιέχουν 20 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) ή λιγότερο γλουτένη. Αυτό το πρότυπο ισχύει για εξειδικευμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη όπως ψωμί, αλεύρι, κράκερ και επεξεργασμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται από φυσικά χωρίς γλουτένη συστατικά, όπως σούπες, λουκάνικα και έτοιμα γεύματα. Τα μη μολυσμένα προϊόντα βρώμης μπορούν επίσης να φέρουν την ετικέτα χωρίς γλουτένη.

 

Λίστα Συστατικών

Το καλό νέο είναι ότι μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε εάν ένα προϊόν περιέχει γλουτένη.

 

Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα στην ΕΕ καλύπτονται από τους νόμους σήμανσης που περιλαμβάνουν κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες αλλεργιογόνων που πρέπει να παρέχονται στην ετικέτα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καταλάβετε από την ετικέτα αν ένα προϊόν περιέχει συστατικά που περιέχουν γλουτένη.

 

Υπάρχουν δύο τύποι προπαρασκευασμένων τροφίμων που έχουν διαφορετικούς κανόνες σήμανσης και μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε τη διαφορά:

 

– “Προπαρασκευασμένο φαγητό” είναι τα τρόφιμα που έχουν τοποθετηθεί σε συσκευασία πριν προσφερθούν προς πώληση στον καταναλωτή.

– “Προπαρασκευασμένο φαγητό για άμεση πώληση” είναι τα τρόφιμα που συσκευάζονται στις εγκαταστάσεις όπου θα πωληθούν, όπως ένα σάντουιτς που συσκευάζεται στο κατάστημα που θα πωληθεί.

 

Όλα τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα απαιτούν ετικέτα τροφίμων και οι απαιτήσεις των κανονισμών για τις πληροφορίες τροφίμων σημαίνουν ότι μπορείτε να καταλάβετε από την ετικέτα αν ένα προϊόν περιέχει ένα συστατικό που περιέχει γλουτένη ή όχι.

 

Όλα τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται στη λίστα συστατικών με σειρά ποσότητας (με πρώτο αυτό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα). Τα συστατικά που περιέχουν γλουτένη θα είναι ένα από τα 14 καταγεγραμμένα αλλεργιογόνα που πρέπει να επισημαίνονται στη λίστα συστατικών, επομένως αν χρησιμοποιείται κάτι που περιέχει γλουτένη ως συστατικό, πρέπει να αναφέρεται και να επισημαίνεται σαφώς, για παράδειγμα με έντονη γραφή, στη λίστα συστατικών, ανεξάρτητα από το πόσο λίγο χρησιμοποιείται. Οι κατασκευαστές θα αναφέρουν τον συγκεκριμένο κόκκο που χρησιμοποιήθηκε, έτσι θα δείτε αυτές τις λέξεις στη λίστα συστατικών εάν βρίσκονται στο προϊόν:

 

– Σιτάρι

– Σίκαλη

– Κριθάρι

– Βρώμη

– Σπέλτ

– Σιτάρι Καμούτ (εμπορικά γνωστό ως Kamut®).

 

Ορισμένοι κατασκευαστές θα περιλαμβάνουν επίσης έναν πίνακα “κατάλληλο για…”, ο οποίος μπορεί να περιέχει πρόσθετες πληροφορίες.

 

Η οδηγία του ΕΦΕΤ για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα το 2021 περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για την επισήμανση και διαχείριση των αλλεργιογόνων συστατικών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα αλλεργιογόνα που πρέπει να επισημαίνονται περιλαμβάνουν δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, γάλα, αυγά, ξηρούς καρπούς, αραχίδες, σόγια, ψάρια, καρκινοειδή, σέλινο, λούπινο, σουσάμι, μουστάρδα και θειώδη.Η οδηγία αυτή στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών με αλλεργίες και στην παροχή σαφών πληροφοριών για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων.

 

Εξαιρέσεις

Πάντα υπάρχει η δυνατότητα σύγχυσης, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποια συστατικά που παρασκευάζονται από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη όπου το τελικό συστατικό επεξεργάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η γλουτένη να αφαιρείται. Αυτά τα συστατικά είναι ασφαλή για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη και επομένως δεν είναι απαραίτητο για τον κατασκευαστή να αναφέρει το δημητριακό από το οποίο προέρχονται.

 

Τα παρακάτω συστατικά είναι ασφαλή για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη:

 

– Σιρόπια γλυκόζης που προέρχονται από σιτάρι ή κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της δεξτρόζης.

– Μαλτοδεξτρίνες από σιτάρι.

– Αποσταγμένα συστατικά που προέρχονται από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, για παράδειγμα, οινοπνευματώδη ποτά.

 

Αν και αυτά τα συστατικά μπορούν να προέρχονται από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να τα επισημαίνουν ως τέτοια. Κάποιοι κατασκευαστές τα αναφέρουν ακόμα, για παράδειγμα “σιρόπι γλυκόζης από σιτάρι” ή “σιτάρι δεξτρόζη”. Αυτά τα συστατικά είναι χωρίς γλουτένη και είναι κατάλληλα για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Επομένως, μπορεί να δείτε τη λέξη σιτάρι σε αυτά τα είδη προϊόντων αλλά στην πραγματικότητα είναι ασφαλή για κατανάλωση, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε μαζί μας για βοήθεια.

 

Σήμανση “Μπορεί να περιέχει”

Οι κατασκευαστές λαμβάνουν καθοδήγηση από τον ΕΦΕΤ για το πότε να επισημαίνουν ένα προϊόν με δήλωση “μπορεί να περιέχει”.

 

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν σήμανση όπως:

 

– μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης

– παρασκευάζεται σε γραμμή που χειρίζεται σιτάρι

– παρασκευάζεται σε εργοστάσιο που χειρίζεται σιτάρι

– δεν είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη/αλλεργία στο σιτάρι λόγω μεθόδων παραγωγής.

 

Όταν βλέπετε μια από αυτές τις δηλώσεις σε ένα προϊόν, ο κατασκευαστής έχει αποφασίσει ότι υπάρχει κίνδυνος το προϊόν να έχει μολυνθεί με γλουτένη. Αν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον κατασκευαστή αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταλληλότητα του προϊόντος. Επίσης, μιλάμε με τους κατασκευαστές για τα προϊόντα τους, επομένως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για συμβουλές.

 

Σήμα με το Διαγραμμένο Στάχυ (Crossed Grain Trademark)

Το σήμα με το διαγραμμένο στάχυ είναι ένας χρήσιμος, γρήγορος και εύκολος τρόπος αναγνώρισης των τροφίμων που μπορείτε να καταναλώσετε. Τα προϊόντα τροφίμων που φέρουν το σήμα στη συσκευασία είναι χωρίς γλουτένη και ασφαλή για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Περισσότερες πληροφορίες για το σήμα και τη διαδικασία πιστοποίησης θα δείτε εδώ. (οδηγός για σήμα )