Συμπτώματα

Η διάγνωση της Κοιλιοκάκης μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν πάνω από 200 γνωστά συμπτώματα της νόσου, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα ή σε άλλα μέρη του σώματος. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν Κοιλιοκάκη ως παιδιά, ενώ άλλοι ως ενήλικες. Ο λόγος γι’ αυτό παραμένει άγνωστος.

Ενώ άλλοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, αλλά παρόλα αυτά έχουν θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση αίματος για την Κοιλιοκάκη. Άλλοι πάσχοντες μπορεί να έχουν αρνητική εξέταση αίματος, αλλά θετική βιοψία του εντέρου.

Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι με Κοιλιοκάκη διατρέχουν κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών, αν δεν ακολουθήσουν την θεραπεία, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα ή όχι.

Τυπική, Άτυπη και Ασυμπτωματική Κοιλιοκάκη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, η Κοιλιοκάκη μπορεί να διακριθεί σε τυπική και άτυπη. Στην τυπική Κοιλιοκάκη, οι ασθενείς εμφανίζουν σημεία δυσαπορρόφησης, όπως διάρροια, στεατόρροια και απώλεια βάρους ή μειωμένη ανάπτυξη στα παιδιά. Στην άτυπη Κοιλιοκάκη, οι ασθενείς μπορεί να έχουν ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα χωρίς σαφή σημάδια δυσαπορρόφησης ή να εμφανίζουν συμπτώματα όπως σιδηροπενική αναιμία, χρόνια κόπωση, περιφερική νευροπάθεια, μειωμένη οστική μάζα και κατάγματα, ανεπάρκεια βιταμινών, καθώς και κατάθλιψη ή άγχος.

Η ασυμπτωματική Κοιλιοκάκη, επίσης γνωστή ως σιωπηλή Κοιλιοκάκη, είναι όταν οι ασθενείς δεν παραπονιούνται για συμπτώματα αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν ατροφία των λαχνών στο λεπτό έντερο. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αυτοί οι ασθενείς, όταν υιοθετούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, αναφέρουν βελτίωση της υγείας τους και μείωση συμπτωμάτων όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο τυμπανισμός. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού πρέπει πάντα να ελέγχονται, καθώς υπάρχει 1 στις 10 πιθανότητες να αναπτύξουν Κοιλιοκάκη, ενώ και οι συγγενείς δεύτερου βαθμού έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Η πολυμορφία των συμπτωμάτων και η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης στις ιατρικές σχολές συμβάλλουν στον χαμηλό ρυθμό διάγνωσης, με το 80% των ασθενών να παραμένουν αδιάγνωστοι.

Κάνε το τεστ συμπτωμάτων παρακάτω:

TΕΣΤ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ