Τι είναι η γλουτένη

Γλουτένη είναι το γενικό όνομα για τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι (σπερματόσπορος σιταριού, ντουρούμ, έμερ, σεμόλινα, σπέλτα, φαρίν, φάρο, γκράχαμ, KAMUT® khorasan wheat και άινκορν), τη σίκαλη, το κριθάρι και την τριτικάλε – ένας σπόρος μεταξύ σιταριού και σίκαλης. Η γλουτένη βοηθά τα τρόφιμα να διατηρούν το σχήμα τους, λειτουργώντας σαν κόλλα που κρατάει το φαγητό ενωμένο. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά είδη τροφίμων, ακόμα και σε αυτά που δεν θα περιμένατε.

Η γλουτένη θα προκαλέσει πρόβλημα μόνο αν την καταναλώσετε· δεν μπορεί να απορροφηθεί μέσω του δέρματος.

 

Τα Τρία Βασικά: Σιτάρι, Κριθάρι, Σίκαλη

 

Σιτάρι

Το σιτάρι συναντάται συνήθως σε:

 

– Ψωμιά

– Αρτοσκευάσματα

– Σούπες

– Ζυμαρικά

– Δημητριακά

– Σάλτσες

– Σαλάτες

– Ρου

 

Κριθάρι

Το κριθάρι συναντάται συνήθως σε:

 

– Μαλτ (αλεύρι από μαλτ κριθάρι, μαλτ γάλα και μιλκσέικ, εκχύλισμα μαλτ, σιρόπι μαλτ, αρωματικό μαλτ, ξύδι μαλτ)

– Χρωστικές τροφίμων

– Σούπες

– Μπύρα

– Μαγιά ζυθοποιίας

 

Σίκαλη

Η σίκαλη συναντάται συνήθως σε:

 

– Ψωμί σίκαλης

– Μπύρα σίκαλης

– Δημητριακά

 

Άλλα Δημητριακά

 

Τριτικάλε

Η τριτικάλε είναι ένα νέο δημητριακό, ειδικά καλλιεργημένο για να έχει ιδιιότητες παρόμοιες με το σιτάρι, ενώ είναι ανθεκτικό σε διάφορες συνθήκες καλλιέργειας όπως η σίκαλη. Μπορεί να βρεθεί σε:

 

– Ψωμιά

– Ζυμαρικά

– Δημητριακά

 

Βρώμη

Η βρώμη βρίσκεται σε πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως:

 

– Μπάρες μούσλι και μούσλι

– Μπισκότα

– Αρτοσκευάσματα

– Βίγκαν μπιφτέκια

– Δημητριακά

 

Ιστορικά, υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση βρώμης από ασθενείς με κοιλιοκάκη λόγω της επαφής με γλουτένη και της πιθανής ανοσολογικής αντίδρασης που οδηγεί σε εντερική βλάβη. Αν και η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, συχνά καλλιεργείται, επεξεργάζεται και μεταφέρεται δίπλα σε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, τα οποία περιέχουν γλουτένη. Επιπλέον, μερικοί ασθενείς με κοιλιοκάκη αναφέρουν ότι εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της έκθεσης σε γλουτένη ακόμα και όταν καταναλώνουν βρώμη χωρίς γλουτένη.

 

Παρά αυτές τις ανησυχίες, συνεχής έρευνα υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι ασθενείς με κοιλιοκάκη μπορούν να ανεχτούν μέτριες ποσότητες βρώμης χωρίς γλουτένη χωρίς να εμφανίσουν δυσάρεστα συμπτώματα. Και, παρόλο που η πρωτεΐνη στη βρώμη (αβενίνη) είναι παρόμοια στη δομή με την πρωτεΐνη γλουτένης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθαρή, μη μολυσμένη βρώμη δεν προκαλεί ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε εντερική βλάβη σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.

 

Όταν εισάγεται βρώμη στη δίαιτα χωρίς γλουτένη, είναι σημαντικό να επιλέγονται προϊόντα που φέρουν το σήμα με το διαγεγραμμένο στάχυ ή την ετικέτα “χωρίς γλουτένη”. Αυτό διασφαλίζει ότι το προϊόν πληροί τα πρότυπα του κανόνα επισήμανσης τροφίμων χωρίς γλουτένη και περιέχει λιγότερο από 20ppm γλουτένη.

 

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι παραγωγοί βρώμης μπορούν να παράγουν ασφαλή βρώμη χωρίς γλουτένη:

 

  1. Μηχανικά ή οπτικά διαχωρισμένη βρώμη: Διαχωρίζεται με συνδυασμό μηχανών και ανθρώπων για την απομάκρυνση των σπόρων που περιέχουν γλουτένη.
  2. Βρώμη καθαρής διαδικασίας: Κατασκευάζεται ακολουθώντας ένα σύνολο προτύπων που έχουν σχεδιαστεί από την εταιρεία για να αποτραπεί η επαφή της βρώμης με τη γλουτένη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κοινός ορισμός για τη διαδικασία καθαρής βρώμης και τα πρότυπα διαφέρουν ανά εταιρεία.

 

Γλουτένη σε μη βρώσιμα προϊόντα

 

Η γλουτένη προκαλεί πρόβλημα μόνο αν καταναλωθεί. Δεν μπορεί να απορροφηθεί μέσω του δέρματος.

 

Καλλυντικά

Είναι απίθανο να καταπιείτε αρκετή ποσότητα από λιπ μπαλμ ή κραγιόν ώστε να προκαλέσει πρόβλημα. Εάν ανησυχείτε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με τους κατασκευαστές για συγκεκριμένα προϊόντα. Είναι πιθανό να είστε ευαίσθητοι σε συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την κοιλιοκάκη συγκεκριμένα. Εάν παρουσιάσετε ερεθισμό του δέρματος κατά τη χρήση οποιωνδήποτε καλλυντικών, διακόψτε τη χρήση και επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

 

Κόλλα σε φακέλους

Τα Ταχυδρομεία και οι κατασκευαστές φακέλων μας έχουν διαβεβαιώσει ότι η κόλλα που χρησιμοποιείται σε φακέλους και γραμματόσημα είναι χωρίς γλουτένη και ασφαλής για άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.)

 

Οδοντόκρεμα

Δεν γνωρίζουμε κάποια οδοντόκρεμα που να περιέχει γλουτένη. Η γλουτένη προκαλεί πρόβλημα για άτομα με κοιλιοκάκη μόνο αν καταναλωθεί. Ακόμα κι αν η οδοντόκρεμα περιείχε γλουτένη, θα ήταν πολύ απίθανο να καταπιείτε αρκετή ποσότητα για να προκαλέσει αντίδραση.

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την οδοντόκρεμα, συνιστούμε να ελέγξετε τη λίστα συστατικών και να επικοινωνήσετε απευθείας με τους κατασκευαστές.