ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ • 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας – Στο επίκεντρο η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Κοιλιοκάκη

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης και του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στη συνάντηση συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, κ. Δάφνη-Ελένη Νικολάου, ενώ την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης εκπροσώπησαν η Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Έρα Ματιάτου και η Υπεύθυνη Προγραμμάτων & Δράσεων, κ. Ελπίδα Γαλανοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς τα αιτήματα που η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης έχει ήδη καταθέσει επίσημα προς το Υπουργείο Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Κοιλιοκάκη, αλλά και σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στη διάγνωση και την ιατρική παρακολούθηση, τη νοσοκομειακή φροντίδα και την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις προβλεπόμενες παροχές.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Κοιλιοκάκη

Κεντρικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Κοιλιοκάκη, ένα πάγιο και ιδιαίτερα σημαντικό αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης.

Η δημιουργία ενός οργανωμένου Μητρώου μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για την καλύτερη αποτύπωση της κοιλιοκάκης στη χώρα μας, την καταγραφή των αναγκών των ασθενών και τον σχεδιασμό πιο στοχευμένων πολιτικών υγείας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες προώθησης του συγκεκριμένου αιτήματος, κατατέθηκαν προτάσεις και ιδέες και ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος γύρω από τις δυνατότητες υλοποίησής του.

Τρία ακόμη κρίσιμα ζητήματα

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την πρόσβαση και τη φροντίδα των ατόμων με κοιλιοκάκη.

01 — Πρόσβαση σε ραντεβού, διάγνωση και παρακολούθηση
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δυσκολία εξεύρεσης διαθέσιμων ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, ένα πρόβλημα που δημιουργεί σημαντικά εμπόδια τόσο στη διαδικασία της διάγνωσης της κοιλιοκάκης όσο και στην αναγκαία ιατρική παρακολούθηση των ήδη διαγνωσμένων ασθενών.
Η έγκαιρη πρόσβαση στις κατάλληλες ιατρικές ειδικότητες και στις απαραίτητες εξετάσεις αποτελεί κρίσιμο μέρος της διαδρομής του ασθενούς. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η ανάγκη να εξεταστούν δυνατότητες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών στη διάγνωση και στην τακτική παρακολούθησή τους.
02 — Ασφαλής σίτιση στα νοσοκομεία
Συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της ασφαλούς σίτισης των ατόμων με κοιλιοκάκη κατά τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία και στις αρμόδιες δομές υγείας.
Η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτελεί τη μοναδική θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Συνεπώς, η δυνατότητα παροχής ασφαλούς γεύματος κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας δεν αποτελεί απλώς διατροφική επιλογή, αλλά ουσιαστικό μέρος της φροντίδας και της ασφάλειας του ασθενούς.
03 — Πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που τέθηκε αφορά τους ανασφάλιστους ασθενείς με κοιλιοκάκη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πρόσβασή τους στην προβλεπόμενη παροχή για τα ειδικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη.
Συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των υφιστάμενων εμποδίων, ώστε να διασφαλίζεται στην πράξη η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην προβλεπόμενη υποστήριξη, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κατάσταση.

Ένας ουσιαστικός διάλογος ξεκίνησε

Η συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθούν αναλυτικά οι πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με κοιλιοκάκη και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες για την αντιμετώπισή τους.

Εξετάστηκαν δυνατότητες και επόμενα βήματα και αναπτύχθηκε ένας παραγωγικός διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γύρω από αιτήματα που η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης έχει θέσει και διεκδικεί συστηματικά.

Για την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη συνεχή προσπάθειά μας να μεταφέρουμε τη φωνή και τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με κοιλιοκάκη εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων απαιτεί συνέχεια, συνεργασία και συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις. Η έναρξη, όμως, ενός άμεσου διαλόγου δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί να εξεταστούν σε ουσιαστικό επίπεδο και να αναζητηθούν εφαρμόσιμες λύσεις.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε λύσεις που μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην καθημερινότητα, την ασφάλεια και τη φροντίδα των ατόμων με κοιλιοκάκη.

Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και τη Γενική Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, κ. Δάφνη-Ελένη Νικολάου, για τη συνάντηση και τον ουσιαστικό διάλογο.

Η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη των θεμάτων και να ενημερώνει τα μέλη και την κοινότητα για κάθε επόμενο βήμα.

Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης
Ενημέρωση • Υποστήριξη • Διεκδίκηση • Ασφάλεια